FOTOGALERIE

KERAMIEK VAN MIA

    

 

      Lapvaas     

Kraagvaas
Deze lapvaas is opgebouwd uit ringen witte klei. In het midden is een bolling gemaakt en daar zijn lappen klei over gedrapeerd. Ik heb over deze lappen klei, doeken met een werkje gerold, zodat er een reliŽf ontstond. De lapvaas is nu een groeivorm geworden. Je mag zelf bepalen, wat je ziet groeien. Na de biscuitbrand is de vaas met mangaanoxide ingewreven, daarna gewassen en met een transparante glazuur geglazuurd. De kraagvaas is als bol gemaakt, ook opgebouwd uit ringen klei. Boven op de bol heb ik een kraag gemaakt met uitstulpingen. Ter voltooiing vond ik, dat er ook nog vier oren aan moesten. Deze vaas is na de biscuitbrand geglazuurd met een roodbruine glazuur met effecten.
 

Kraagvaas

2 Potten

Nogmaals de kraagvaas; ditmaal met een andere glazuur. Het is ook een bruine glazuur, maar dit keer met andere effecten. Er zit als het ware een gouden glans tussen.  2 Potten; dit keer naast de kraagvaas een bladpot. Beiden in hetzelfde goudbruine glazuur. De bladpot wordt bij het volgende plaatje beschreven.
 

Bladpot

Kraagvaas hoog 
Deze bladpot bestaat uit een bol en een blad. De bol is uit ringen opgebouwd. Daar overheen heb ik een blad gedrapeerd. Ik heb hiervoor een eikenblad uitgerold in een dun plaatje klei. Ook nog versierd met 2 eikeltjes van klei. Dit alles is aan elkaar vast geglazuurd. Na de bolle kraagvaas nu een hoge vaas met kraag. Deze keer met 2 oren. Voor de glazuur heb ik de bruine met goudglans gekozen. Eigenlijk is dit een eiken kleur. Maar de gouden gloed is erg mooi. 
 

Bekerpot

Pompoenen
De bekerpot heb ik als vakantieherinnering in BelgiŽ gemaakt. Het zijn in feite 2 bollen boven elkaar, uit ringen opgebouwd. Aan een leren koordje hangen kleine bekertjes, waar een lekker drankje uit gedronken kan worden. De bekerpot is op dezelfde manier geglazuurd als de lapvaas en de TweeOrenvaas. Overigens zijn mijn vazen waterdicht. De pompoenen zijn verschillend gemaakt. De grote is uit ringen opgebouwd en de kleintjes zijn als duimpotjes gemaakt. In een van de kleintjes zijn gaten gesneden, zodat er een lichtje in kan. De pompoenen zijn weer met roodbruine glazuur met effecten geglazuurd. Het kan natuurlijk ook met andere kleuren met effecten of heel andere glazuren. Het is maar wat je mooi vind.
 
    TweeOrenvaas      Eikelvaas
Ook bij deze TweeOrenvaas heb ik gewerkt met ringen klei. De vaas is van rode klei gemaakt. Weer met mangaanoxide ingewreven, gewassen en geglazuurd met een transparante glazuur, zodat de mooie rode kleur van de klei zichtbaar blijft. De eikelvaas is weer een ander verhaal. De cilinder (de eigenlijke vaas) is weer uit ringen opgebouwd. Eromheen heb ik een lap gedrapeerd. In de uitgerolde lap klei heb ik een groot blad van de schoenlappers- plant uitgerold. Om het geheel te completeren heb ik langs het blad nog eikeltjes en besjes gemaakt. Weer met mangaanoxide behandeld en geglazuurd met een groene glazuur met effecten. 
       
Paarse keramiek Urntje Maltezer
Het maken van deze paarse eikelvaas is boven al omschreven. De schaal heb ik gemaakt van een uitgerolde lap klei. Hier een blad van de schoenlappersplant ingerold en daarna uitgesneden. De nerven zijn dan nog goed te zien. De opdrachtgeefster wilde op de schaal een kikkertje en een mini koikarper. Ook wilde zij een paarse glazuur. Dit was voor mij nog heel spannend; een hele nieuwe glazuur. Toen de oven open ging, was ik dan ook heel opgelucht, dat het goed gelukt was. Ook de opdrachtgeefster was heel tevreden. Dit hondenurntje heb ik helaas voor ons eigen hondje gemaakt. Op de foto ernaast kun je zien, dat ons hondje een wit maltezertje was. Hierop geÔnspireerd heb ik het urntje als hondenkopje gemaakt. Het bestaat uit 2 witte halve bollen van grove charmotte. De neus fungeert tevens als stop voor de 'deksel'. Dan nog 2 schattige oren en mooie zwarte ogen en dan staat ze voor eeuwig bij ons op de kast. We zullen haar nooit vergeten.
   

   Juffrouwtjes     

Juffrouw Muis
Graag wil ik je even voorstellen aan de juffrouwtjes. Ze zijn allemaal op dezelfde manier gemaakt; het lijf van een plaat klei, met verschillende stofjes uitgerold, zodat er allerlei patroontjes ontstaan. Ze zijn versierd met strookjes klei, die met allerlei kantjes uitgerold zijn. De hoofden zijn gemaakt van duimpotjes. Hierna volgen ze allemaal apart nog een keer. Juffrouw Muis vindt het heerlijk om allerlei frutseltjes te breien voor haar muizennichtjes en neefjes. Dus heeft zij een breiwerkje in haar handen gekregen. Ze heeft een kanten kraagje en kanten strookjes om haar armen. Grote muizenoren prijken op haar hoofd en ze heeft ook nog heuse snorharen. Leuk voor iemand die graag breit.
 
   Juffrouw Kikker     Juffrouw Kip
Dan Juffrouw Kikker; zij houdt meer van haken, zoals je ziet. Ze heeft een grote opstaande kraag om haar hoofd gekregen. Iedere juffrouw heeft een andere jurk, al naar gelang de mode. Met grote kikkerogen kijkt zij, al hakend, de wereld in. Juffrouw Kip komt ook nog even kijken. Zij vindt dat gefrut met naald en draad maar niks en schildert liever een .... Om niet teveel op de andere juffrouwen te lijken, wilde zij een omslagdoek en een kanten strook onder aan haar jurk. Met haar kippenoogjes kijkt zij pienter over haar snavel heen.
  

   Juffrouw Olifant     

2 Juffrouwtjes
Daar hebben we Juffrouw Olifant. Je zou het niet zeggen, maar zij doet niets liever dan borduren. De kanten strookjes om haar armen, heeft ze van juffrouw Muis afgekeken en ze heeft ook een kanten kraagje. Zoals een echte olifant betaamt, heeft ze hele grote oren en een hele grote slurf. Hier 2 kletsende juffrouwtjes; juffrouw Schildpad en juffrouw Kikker. Juffrouw Kikker is al besproken en over juffrouw Schildpad kun je links onder nog van alles lezen.
 

 Juffrouw Schildpad 

Juffrouw Mol
Juffrouw Schildpad heeft weer een heel andere hobby, n.l. djembee spelen. Zij heeft dus een trommeltje in de handen. Verder wilde ze nog een stukje van haar schild om haar hoofd en ze is natuurlijk ook nog versierd met diverse kantjes, net als haar buurtje. Juffrouw Mol ontbrak nog in deze serie. Zij is een ijverig huisvrouwtje en vindt al die vreemde hobby's maar niks. Dus zij brengt een stoffer en blik mee. De omslagdoek van juffrouw Kip vond ze wel leuk, dus die heb ik haar gegeven.
 

    Zwanger    

Schildpad
Een heel andere dame is dit zwangere mevrouwtje. Ze is op dezelfde manier gemaakt als de dierenjuffrouwtjes. Om haar hoofd heeft zij echter een heuse hoed en om haar buik, zoals de laatste mode, een buikband. Alles versierd met gekante klei. Een leuk cadeautje voor een a.s. moeder.  Deze schildpad op ware grootte kruipt heel nieuwsgierig over mijn tuintafel heen. Hij is opgebouwd uit 2 bolle platen (de schilden. De poten en de kop zijn gemaakt uit 2 duimpotjes. Die zijn samen met een staartje tussen de schilden geplaatst. Daarna een groen glazuur met effect erover; et voila.
 

Kip

Haan
Ook deze kip wil wel even poseren. Ze is opgebouwd uit ringen klei. Het kopje is er als duimpotje opgezet. Daarna nog een snavel, kammetje en staartje erop gezet en de kip was klaar om te bakken. Na de eerste brand heb ik er een 'Aventurin' glazuur opgezet en toen was de kip heel donkerbruin. Naast de kip wilde ik natuurlijk ook een haan maken. Deze werd een beetje anders als de kip. Het lijf heb ik van 2 platen klei gemaakt en die een beetje bol tegen elkaar gezet. Daarna de kop en staart ook van platen klei. Hij kreeg dezelfde Aventurin-glazuur als de kip.
    
Kippenfamilie Trompetpopje
Met het kleine kipje, vooraan op de foto, is de kippenfamilie kompleet. Dat kipje is gemaakt van 2 duimpotjes. Het kreeg natuurlijk ook een staart, kam en snaveltje. Ook weer met Aventurin geglazuurd. Dit trompetpopje heb ik van darwi-klei (zelfdrogend) gemaakt en daarna met plakkaatverf geschilderd en afgelakt. Geplakt op een fotolijstje, geeft een leuk effect. Leuk voor mensen, die muziek maken. Het zou natuurlijk ook met andere hobby's kunnen.
    
Geboortetegel Ocean Buik Ocean
Een geboortetegel van gebakken klei. Ik heb van witte fijne chamotteklei een plaat uitgerold, die op een rond voorwerp gelegd en uitgesneden. Na het drogen gebakken in de oven. De reptielachtige figuren heb ik uitgesneden van darwi-klei, die op de tegel gelijmd, het geheel met plakkaatverf geschilderd en daarna gelakt.  Zoals je ziet is de geboortetegel van hiernaast gemaakt n.a.v. deze foto van de prachtige gebodypainte buik van de mama van Ocean.

Voor andere geboortetegeltjes zie mijn andere website: http://www.geboortekaartjeoptegeltje.nl

 

Naambord Gaby

Nummerbord 7
Dan nu nog wat naam- en nummerborden.  Dit bord is gemaakt van groffe chamotte- klei. Uitgerold tot een plaat en daarna in deze vorm uitgesneden. Dit kan uiteraard in allerlei vormen. De letters en de rand heb ik in de plaat getekend (met behulp van een mal op papier) en daarna uitgesneden. De letters kwamen er zodoende bovenop te liggen en de rest van de plaat werd opgeruwd. De foto's van de dieren heb ik apart gemaakt van een uitgerold stukje klei en op de plaat geplakt met kleislib.  Na het bakken heb ik de randen, letters en diertjes bewerkt met rode, witte en zwarte engobe. De bodem van de plaat geglazuurd en na de glazuurbrand heb ik het geheel gelakt. Dit nummerbord is op dezelfde manier gemaakt als het naambord hiernaast. De kleuren zijn precies hetzelfde, alhoewel het op de foto niet zo lijkt. Maar dat ligt aan de lichtinval. De kleuren op de foto van het naambord zijn waarheidsgetrouw.
         
Naambord Ad en Mia Naambord Gaia-healing

Het naambord van mijn man en mij is op dezelfde manier gemaakt als het vorige. Alleen heb ik het na het bakken niet geglazuurd maar geverfd in de kleuren van ons toenmalige huis.

Dit naambord met logo van de Gaia-healing-praktijk is ook op dezelfde manier gemaakt. Voor de groene kleur heb ik een onderglazuur gebruikt. Verder is het bord in de natuurlijke kleur van de klei gelaten. Wel gelakt om het bord te beschermen tegen weersinvloeden. 

         
Naambord Melody Naambord Olifant

Dit schattige naambordje heb ik ook weer op dezelfde manier gemaakt als de andere bordjes. De foto van Melody heb ik op een uitgerold lapje klei gelegd en zo uitgesneden. Het gezichtje is er dmv een prikpen opgetekend. Voor de rode kleur heb ik een ijzer-oxyde gebruikt en verder is het bordje wit geverfd en afgelakt. 

Het naambord in de vorm van een olifant is anders gemaakt. Eerst een tekening gemaakt van de gewenste vorm. Die heb ik op een uitgerolde plaat klei gelegd en uitgesneden. De letters heb ik er met mangaan-oxyde opgezet en daarna bisquit gebakken. Voor het glazuren heb ik een lichtbruine glazuur gebruikt en met de kwast erop gezet. 

    

Naambord Jan Marjan

St.Jozef
Weer een zelfde naambord als dat van Gaby (zie enige bordjes hoger). Eigenlijk hetzelfde gemaakt, alleen zonder dieren. Dat kan ook. Zowel het bord als de glazuur is helemaal hetzelfde gemaakt. Dus hoef ik hier niet verder over uit te wijden. Het is je wellicht bekend, dat St.Jozef er voor kan zorgen dat je huis verkocht wordt, indien gewenst natuurlijk. Vandaar dit Jozef-beeldje van rode klei. Ik heb het gemaakt uit lapjes klei, die met lapjes textiel ingedrukt zijn. Na de bisquitbrand heb ik het met mangaanoxyde ingewassen en afgelakt. Er hoort een ceremonie bij. Die wordt uitgelegd bij levering van het beeldje. Het verhaal wordt anders te groot.

Oud Veltum

Dit werkstuk 'Oud Veltum' heb ik ooit gemaakt nav het 750 jarig bestaan van het gehucht Veltum (tegenwoordig een wijk in Venray). De randen bestaan uit oude aardlagen. Boven op staat de Veltumse kapel met eromheen oude boerderijen en een stal. Alles in miniatuur nagemaakt. Dit friemelwerk vind ik erg leuk om te doen.

 

 

MIA VAN DE LISDONK - HET GEVLECHT 3, 5807 CG  OOSTRUM (LB)

TELEFOON: 0478-581346 / of stuur mij een E-Mail >